Header Image

Zonne-energie

Zonne-energie: elektriciteit uit zonlicht

Heeft u een rekenmachientje? De kans is groot dat uw calculator voorzien is van zonnecellen. Dat is handig, want u heeft geen gedoe met batterijen en een beetje licht is al voldoende om een ingewikkelde rekensom uit te voeren. Plaats een groot aantal zonnecellen bij elkaar, en er ontstaat een zonnepaneel. Met vier zonnepanelen op uw dak heeft u voldoende om in tien procent van het stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden te voorzien. De energie van de zon kunt u op twee manieren gebruiken:

  1. door met zonneboilers water te verwaren voor huishoudelijk gebruik;
  2. door met zonnepanelen zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Zonnepaneel: gratis energie van de zon

Als u een zonnepaneel op het dak van uw huis monteert, bespaart u op de kosten van uw energierekening. U kunt de panelen eenvoudig zelf installeren. Wanneer er een omvormer bij zit, loopt er van de panelen een kabel met een stekker eraan die u gewoon in het dichtstbijzijnde stopcontact steekt.

Zodra er zonnestroom wordt opgewekt, gaat deze uw woning in en levert u stroom aan het energienet. Doordat u dan minder stroom ‘uit uw meterkast’ haalt, zal de meter langzamer gaan draaien. Uw elektriciteitsnota zal dan aan het eind van het jaar lager uitvallen. De terugverdientijd van uw investering ligt op dit moment tussen de 20 en 30 jaar. Het rendement is de afgelopen jaren flink verbeterd. En die verbetering zal nog wel even doorgaan.

Zonnepanelen

Zonneboilers: water gratis opgewarmd

De meest populaire vorm voor het gebruik van zonne-energie in Nederland is de zonneboiler. Daarvan staan er maar liefst 80.000. Jaarlijks komen er tienduizend bij. Zonneboilers verwarmen het water dat nodig is voor de douche, de afwas enzovoort. Uiteraard werken ze vooral wanneer er veel (zon)licht is. Zo halen de meeste huishoudens van pakweg mei tot september al hun warme water uit de zonneboiler. In de winter zijn de dagen korter en is de hemel meestal ook grijzer. Toch is de bijdrage van een zonneboiler substantieel. De meeste zonneboilers leveren de helft van de benodigde warmte. Is er te weinig lichtaanbod, dan springt de cv-ketel bij.

Afhankelijk van de omvang van het systeem, kost een zonneboiler volgens het Projectbureau Duurzame Energie € 2.000,- tot € 3.000,- geïnstalleerd en wel. Bij nieuwbouw liggen de prijzen lager, doordat er minder installatiekosten zijn. Met een zonneboiler bespaart u momenteel ongeveer € 100,-. Dit bedrag gaat uit van berekeningen van een gemiddeld huishouden met een verbruik van zo’n tweeduizend kuub aardgas per jaar en op basis van de huidige prijzen. Met een gemiddelde gasprijsstijging van vijf procent per jaar zal de winst alleen maar toenemen. Bovendien kunnen zonneboilers en andere duurzame installaties gefinancierd worden uit een (groene) hypotheek. In dat geval maakt u al na één jaar winst.

Zie voor meer informatie over zonne-energie: www.milieucentraal.nl

Top