Header Image
Home / Bespaartips en Wetenswaardigheden / Zo bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Zo bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen op je dak? Een uitstekende keuze, want dit draagt niet alleen bij een een groenere wereld, maar je zult ook flink besparen op je energierekening. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren die je helpen bepalen hoeveel je zonnepanelen je nodig hebt. Kies je voor zonnepanelen kopen via Zonnepanelen.net? Bereken dan eenvoudig hoeveel en snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie.

hoeveel zonnepanelen

Zo bereken je de verwachte opbrengst van een set van 10 zonnepanelen

Je kunt de verwachte opbrengst van zonnepanelen eenvoudig en snel berekenen. De opbrengst van de panelen is afhankelijk van de panelen, de kwaliteit van de panelen en het vermogen in WattPiek. Neem factor 0,85 voor een gemiddeld dak in Nederland voor de formule. Bereken vervolgens het maximaal vermogen van het zonnepaneel in WattPiek x 0,85 = de verwachte jaaropbrengst in kWh. Stel je kiest voor een constructie van 10 zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een vermogen van 360 WattPiek. In een jaar tijd genereer je zo 3060 kWh. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 30500 kWh per jaar. Met een set van 10 zonnepanelen kom je dus aardig ver.

Andere factoren die invloed hebben op de hoeveelheid panelen

Niet alleen het vermogen van de zonnepanelen heeft invloed op de jaarlijkse opbrengst. Hoeveel panelen je precies hiervoor nodig hebt is ook afhankelijk van andere factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren.

Je locatie

Ten eerste is de locatie van je woning van belang voor de jaarlijkse opbrengst en dus de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. 

Type zonnepaneel

Ook het type zonnepaneel is een bepalende factoren. Wanneer je onderzoek zult gaan doen naar zonnepanelen zul je diverse soorten panelen tegenkomen. Deze verschillende qua uiterlijk, formaat en het vermogen in WattPiek. 

Richting van het dak

Ook de richting van je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Heeft je dak een gunstige richting, dan zullen de panelen meer zon opnemen. 

Hellingshoek van het dak

Ten slotte heeft ook de hellingshoek van het dak te maken met de hoeveelheid panelen dat je nodig gaat hebben voor de optimale opbrengst. De hellingshoek heeft namelijk invloed op de hoeveelheid zon die de panelen kunnen opnemen en eventuele schaduwen waar je rekening mee moet houden.

Bekijk ook: Newpower Review

Top