Header Image
Home / Bespaartips en Wetenswaardigheden / Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen

CV-optimalisatie

Waterzijdig inregelen (WZI), ook wel cv-optimalisatie genoemd, is de techniek waarmee de cv-installatie zo wordt afgesteld dat in elke ruimte de juiste warmteafgifte vanuit de radiatoren komt om het vertrek op de gewenste temperatuur te krijgen. Eenvoudig gezegd komt het veelal neer op het ‘afknijpen’ van de radiatoren vlakbij de ketel, omdat het water daar het warmst is. WZI heeft twee effecten: het comfort neemt enorm toe, omdat er geen vertrekken meer te koud of te warm zijn. Het tweede effect is dat er gas wordt bespaard.

Niet alleen voor schoolgebouwen of kantoren is waterzijdig inregelen handig. Ook in woonhuizen is de CV-installatie vaak niet goed ingeregeld. Daardoor worden vertrekken niet allemaal even goed en even snel warm. Dat maakt sommige ruimten een stuk minder comfortabel. Ook in woonhuizen kan inregelen dus een goede manier zijn om energie te besparen of het huis comfortabeler te maken. In schoolgebouwen en kantoren (zogenaamde utiliteitsbouw) is er trouwens wel vaak meer te besparen (10-40% besparing) dan in woningbouw (gemiddeld 5-10% besparing).

waterzijdig

Natuurlijk is het verstandig WZI te laten doen door een erkend installateur. In Drenthe zijn al een aantal zgn. ‘groene installateurs’ die een speciale opleiding hebben gehad. . Maar ook in Groningen en Friesland zijn opgeleide installateurs aanwezig. In 2006 en 2007 zullen enkele tientallen installateurs extra worden opgeleid. Houdt de adressen op deze site daarom in de gaten. Het laten inregelen kost u geld. De investering verdient u meestal wel terug. In sommige woningen kan het echter zo uitvallen dat een goede gelijkmatige verwarming van het huis juist meer energie kost dan de oude situatie. In dat geval krijgt u wel comfort, maar geen lagere energierekening.

Eventueel kunt u ook zelf aan de slag met WZI. Daarvoor moet u wel een beetje geduld hebben, want zelf inregelen kost meer tijd. U moet namelijk gedurende langere tijd uw radiatoren in de gaten houden en controleren op temperatuur (met stickertjes). Bij Bries in Roden kunt u voor 23 euro speciale thermische stickertjes bestellen, inclusief een korte handleiding over hoe u zelf in uw eigen woning aan de slag kunt. Ook van deze installateur vindt u het adres in het adressenbestand.

Top