(Warm) water
Water is een levensbehoefte. Water om te drinken, te koken en (veel) water om de WC mee door te spoelen. Iedereen gebruikt warm water voor wassen, afwassen enzovoorts. Verwarmen van water kost energie. Hierbij gaat wel 45-60% van de energie verloren als restwarmte. Warmwatertoestellen zijn er in soorten en maten. Kijk voor een overzicht van soorten eens op www.milieucentraal.nl. Ook voor de verschillende labels (veiligheid en energie) en de betekenis ervan kunt u op die site terecht.
Enkele tips voor zuinig warm water.
- Laat een gastoestel eenmaal per jaar schoonmaken en controleren. Denk daarbij ook aan de aanvoer voor lucht en de rookgasafvoer. Een vuile afvoer kan negatieve effecten hebben op het rendement van de installatie.
- Een combiketel met automatische pompschakeling bespaart jaarlijks 200 kWh elektriciteit doordat de pomp alleen werkt als het nodig is.
- Plaats bij verbouw of vervanging het warmwatertoestel zo dicht mogelijk in de buurt van keuken en badkamer en hou de leidingen zo kort mogelijk. Optimale leidingen zijn kort en dun, en bevatten daardoor minder water. Hierdoor heeft u altijd snel warm water uit de kraan.Zo heeft u snel warm water en bespaart u energie. Is het niet mogelijk dit te veranderen, dan kan een kleine keukenboiler een oplossing zijn.
- Bij de aanschaf van nieuwe apparaten wordt naast het energieverbruik ook het waterverbruik aangegeven. U kunt hierop letten bij uw aankopen.
- Veel water en daarmee ook energie kunt u besparen met waterbesparende voorzieningen. Waterbesparende voorzieningen zijn er voor kranen, douche en bad en voor het toilet.
- Kalkaanslag op verwarmingselementen van elektrische apparaten zorgt ervoor dat het meer energie kost om het water te verwarmen doordat de warmteoverdracht van het verwarmingselement naar het water wordt gehinderd door het kalklaagje. De kalkaanslag in het koffiezetapparaat, de waterkoker of op het aanrecht is te verwijderen met huishoudazijn.
- Douchen i.p.v. een bad nemen verbruikt minder dan de helft water en energie.
- Een waterbesparende douchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft.
Legionella besmetting
Houd in warm water leidingen in toestellen rekening met de Legionellabacterie die zich in stilstaand water van 20-60 graden kan ontwikkelen. Inademing van deze bacterie via waterdamp of fijne druppeltjes kan de veteranenziekte veroorzaken. Spoel daarom na een afwezigheid van een week of meer, de warm waterleidingen door. Laat iedere warmwaterkraan en de douche goed doorlopen met heet water van minstens 60 graden Celsius. Zet hierbij een raam open of ventilator aan en verlaat de ruimte. Doe na vijf minuten de kranen uit en laat de ruimte nog even luchten tot de damp verdwenen is. Let op dat de afstand tussen koud- en warmwaterleiding voldoende groot is om te voorkomen dat het koude water opgewarmd wordt tot boven 20 graden Celsius. Zo geeft u de Legionellabacterie ook daar geen kans.
Energiebesparing en koud water
Hoewel we het ons niet altijd bewust zijn, kost ook het koude water uit de kraan energie. Het water moet immers worden opgepompt, gereinigd en getransporteerd. Hoewel we het niet direct op de energierekening merken, is dat toch nog een reden om wat zuiniger met water om te springen.
Een paar tips voor zuinig watergebruik.
- De auto wassen met de tuinslang kost al snel 150 liter water. Met 4 of 5 emmers van 10 liter lukt het ook.
- Regenwater is voor sommige toepassingen een goed alternatief voor leidingwater. U kunt het opvangen met behulp van een regenton.
- Douchen i.p.v. een bad nemen verbruikt minder dan de helft water en energie.
- Een waterbesparende douchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft.