Verwarmen
Het grootste deel van het gasverbruik in huishoudens wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Uw stookgedrag bepaalt mede uw energiegebruik. Als u energie wilt besparen, is het dan ook een goed idee om in de eerste plaats te kijken of u efficiënter kunt verwarmen.
Besparingtips
- Zeker als het huis geen dubbele beglazing heeft, gaat er veel warmte verloren via de ramen. Als u de gordijnen sluit, houdt u veel warmte binnen.
- Verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie. Blijf daarom ventileren om te vochtige lucht kwijt te raken.
- De kamerthermostaat kan een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 13 tot 15 graden worden gezet. Het huis koelt dan niet teveel af en kan ’s ochtends zonder veel extra energie weer opwarmen.
- Als u de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaart u gemiddeld 7% op uw energiegebruik voor verwarming.
- Leidingisolatie in onverwarmde ruimtes bespaart.
- Laat de verwarming niet aanstaan als u voor langere tijd een kamer verlaat.
CV-ketel
- Een goedwerkende en schone CV-ketel gebruikt minder energie. Het loont dus om de ketel eens per jaar goed te laten nakijken.
- Als u langer dan 5 dagen van huis gaat, kunt u de waakvlam uitdoen. Ook ’s zomers kan de waakvlam uit.
- Op een CV-ketel zit een ketelthermostaat die de temperatuur van het verwarmingswater regelt. Meestal is deze afgesteld op 90°C. Wijzig deze temperatuur niet, omdat anders de ketel snel aan en uit gaat schakelen (pendelen). Dit kost onnodig veel energie.
- Het tapwater uit de gasboiler of cv-boiler is vaak afgesteld op 80ºC of warmer. Iets lager afstellen bespaart energie. Stel de temperatuur niet lager af dan 70ºC om de bacterie Legionella pneumophila niet de kans te geven zich te vermenigvuldigen in boiler en leidingen. Deze bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken.
- In bepaalde gevallen kunt u een zonneboiler aansluiten op uw combiketel. Een zonneboiler zorgt voor extra energiebesparing bij de warmwatervoorziening. Het water wordt dan verwarmd in een zonnecollector op het dak, opgeslagen in een boiler en zonodig naverwarmd door de combiketel. Als uw ketel het GASKEUR – NZ label heeft (Naverbrander Zonneboiler), kan er een zonneboiler op aangesloten worden.
- De meeste cv-installaties verwarmen sommige radiatoren meer dan anderen. Dit heeft te maken met de manier waarop het warme water vanaf de cv-ketel door het huis wordt geleid. Sommige vertrekken warmen langzaam of onvoldoende op, ook als de radiatoren open staan. Zie verder waterzijdig inregelen.
- U kunt overwegen om uw cv ketel te vervangen door een pelletketel of pelletkachel-cv.
Waterzijdig Inregelen
Het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie kan in veel gevallen energie besparen en levert een comfortabeler woning op. Het inregelen zorgt voor een goede verdeling van het warme water over het hele verwarmingssysteem. Zie daarvoor het onderdeel: Waterzijdig inregelen.
Thermostaten
- Een simpele kamerthermostaat moet u telkens zelf afstellen. Als u vergeet om de thermostaat laag te zetten, kost dit onnodig energie.
- Een klokthermostaat schakelt, op vooraf ingestelde tijden, de verwarming aan en uit. Tijdelijk kunt u de temperatuur even verhogen of verlagen zonder het programma te veranderen.
- Thermostaten met een temperatuurvoeler meten de buitentemperatuur. Is het buiten niet zo koud, dan wordt het cv-water minder heet gemaakt dan wanneer het echt koud is. Dat scheelt weer energie.