Volgens het klimaatakkoord moet in 2030 onze CO2-uitstoot met bijna 50% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Er moet nog veel gebeuren om dat te behalen en bedrijven spelen hierin een grote rol. Een van de nieuwe regelingen die hieraan moet bijdragen, is het verplichte energielabel C voor kantoren. Bedrijfspand eigenaren kunnen hiervoor een energielabel kantoor aanvragen, dat vergelijkbaar is met een energielabel van bijvoorbeeld televisies of koelkasten. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger een kantoorpand is.

De nieuwe regeling rondom het verplichte energielabel C gaan vanaf 1 januari 2023 in werking. Dit geldt voor alle kantoorpanden met meer dan 100 m2 oppervlakte. Voor sommige kantoren is dit een grotere uitdaging dan voor anderen. Daarom zetten wij vandaag de drie belangrijkste tips voor je op een rijtje.
Tip 1: Maak je verbruik inzichtelijk
Als je nog niet weet hoe je bedrijfspand precies scoort op energiezuinigheid, is het lastig om hier verbeteringen in aan te brengen. Daarom is het verstandig eerst een zogeheten EPA-U adviseur (Energie Prestatie Adviseur Utiliteitsbouw) uit te nodigen. Deze adviseur onderwerpt je kantoorpand aan een grondige inspectie en kan aan de hand daarvan een bijbehorend energielabel toewijzen.
Alle bevindingen van deze inspectie worden opgenomen in een rapport. Dit rapport kan je vervolgens helpen om het bedrijfspand verder te verduurzamen. Zo kun je met dit inzicht zaken aanpassen en je kantoorpand energiezuiniger maken, om zo je energielabel te verbeteren.
Tip 2: Isoleren
Een van de beste manieren om je bedrijfspand energiezuiniger te maken, is via isolatie. Met goede isolatie blijft de gewenste temperatuur beter in je kantoor hangen. In de zomer betekent dat dus minder verspilling van koude lucht, terwijl in de winter de verwarming minder hard hoeft te draaien.
Isolatie kun je op allerlei manieren laten aanbrengen. Zo kun je kiezen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Ook hoogrendementsglas of driedubbel glas draagt bij aan het isoleren van je pand. Bij het bepalen van het energielabel voor bedrijven is de isolatie ook een belangrijke factor waar naar gekeken wordt.
Tip 3: Zonnepanelen
Ook zonnepanelen worden veel gebruikt om het energielabel te verbeteren. In eerdere regelingen telde deze vorm van hernieuwbare energie niet mee, maar tegenwoordig mag een bedrijf hun uitstoot op deze manier compenseren. Zonnepanelen werken dubbel effectief: je krikt er niet alleen je energielabel mee op, maar je kunt op de langere termijn ook nog eens veel kosten voor stroom besparen.