Header Image
Home / Bespaartips en Wetenswaardigheden / Hoe kun je de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Hoe kun je de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Ben je aan het overwegen om zonnepanelen te plaatsen op je dak of in je tuin? Dan is natuurlijk de belangrijkste vraag hoeveel de opbrengst van de zonnepanelen gaat zijn. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de locatie, het vermogen per zonnepaneel en de hoeveelheid panelen. Hieronder lees je precies hoe je de opbrengst zonnepanelen berekenen!

opbrengst zonnepanelen berekenen

Eenvoudige formule voor het berekenen van de verwachte jaaropbrengst in kWh

De verwachte opbrengst van zonnepanelen kun je eenvoudig zelf berekenen. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het paneel, de kwaliteit en het vermogen in Wattpiek. Je kunt hierbij factor 0,85 als een goed gemiddelde gebruiken voor het gemiddelde dak in Nederland. De formule is als volgt: maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek X 0,85 = de verwachte jaaropbrengst in kWh.

Bespaar veel op je energierekening met een set van 10 zonnepanelen

Stel je kiest ervoor om 10 zonnepanelen te installeren. Elk zonnepaneel heeft een vermogen van 360 Wattpiek. In een jaar wek je dan 3.060 kWh op. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar aan stroom. Met een set van 10 zonnepanelen kun je dus behoorlijk wat besparen op je energierekening. Een specialist op het gebied van zonnepanelen kan je het beste adviseren over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Laat bijvoorbeeld de de experts van Zonduurzaam een berekening maken.

Andere belangrijke factoren voor je jaarlijkse opbrengst

Niet alleen het vermogen in Wattpiek van een zonnepaneel is belangrijk voor de opbrengst. De opbrengst is namelijk ook afhankelijk van andere factoren, zoals:

  • De regio waar je woont. 
  • Het type zonnepaneel. Er zijn namelijk verschillende type zonnepanelen beschikbaar die verschillen in het vermogen in Wattpiek. 
  • De richting van het dak. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zon die op de zonnepanelen schijnt. 
  • De hellingshoek van het dak. Ook dit heeft te maken met de zonnestralen en eventuele schaduw. 

De invloed van je locatie op de totale opbrengst van de zonnepanelen

Zoals hierboven genoemd, heeft de regio en locatie waar je woont een grote invloed op de totale opbrengst van de zonnepanelen. In het westen van Nederland is het vaak een stuk zonniger dan in het oosten van het land. De verschillen zijn niet enorm groot, maar zeker merkbaar voor de hoeveelheid opgewekte zonne-energie. Door de opwarming van de aarde krijgt Nederland steeds meer zonuren en wordt dit verschil steeds groter en duidelijker. 

Top