Investeren in goede isolatie
Een woning verliest veelal warmte via de ramen, de muren, het dak en de begane grondvloer. Koude voeten, tochtige en koude hoekjes is het gevolg, waardoor er extra wordt gestookt om ook de koude hoeken maar comfortabel te krijgen. Onnodig warmteverlies betekent dus onnodig energieverbruik. Dit brengt extra milieuvervuiling en een hoge energierekening met zich mee. Isoleren vermindert het warmteverlies en verbetert het comfort.
Algemeen
- Een goed geïsoleerde woning is energiezuinig en comfortabel. Je hoeft uiteraard veel minder te stoken en er zijn minder problemen met vocht, koude en muffe luchtjes.
- Vraag eerst een energiebesparingsdeskundige om advies. Dat scheelt u zelf uitzoekwerk en de investering in deskundig advies verdient zichzelf, zeker bij ingrijpende wijzigingen, vanzelf terug. Met een goed advies kunt u een gedegen isolatieplan voor uw woning maken. Zie ook Energie Prestatie Advies
- Met de nodige handigheid kunt u het isoleren aan de binnenzijde (bijvoorbeeld dak en vloer) zelf doen. De investering verdient u heel snel terug. Andere isolatiemaatregelen kunnen beter door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd.
- Het is voor de isolatiewaarde, en dus de besparing, ook van belang dat u het materiaal zonder kieren aanbrengt.
Dakisolatie
- Voordat u zelf de binnenzijde van uw dak gaat isoleren, is het van groot belang om na te gaan of dat wel mogelijk is. Verkeerd isoleren kan leiden tot het rotten van uw dakconstructie. Vraag dit dus eerst na bij uw bouwmarkt of bij de energieadviseur.
- Let bij aanschaf van isolatiemateriaal op de isolatiewaarde. De isolatiewaarde, en daarmee uw energiebesparing, hangt af van het soort materiaal en de dikte daarvan.
- Veel warmte kan verloren gaan via luchtlekken bij het dakbeschot, de dakdoorvoeren, de aansluiting van dak op bouwmuur en de dakvoet. Deze luchtlekken moeten dan ook goed worden afgedicht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stroken of restjes minerale wol. Liever geen schuim.
- Als u ook spouwmuurisolatie in een bestaande muur wilt laten aanbrengen door een gecertificeerd bedrijf, bel dan de Stichting Bouwkwaliteit: 070 – 399 84 67 of kijk op hun website: www.bouwkwaliteit.nl. Gecertificeerde bedrijven bieden 10 jaar garantie op het materiaal en de uitvoering van het werk.
Muurisolatie
Vloerisolatie
- Laat bij het isoleren van de kruipruimte de ventilatiegaten in de (buiten)muur open.
- Let op voldoende ventilatie in de kruipruimte. Het isolatiemateriaal mag niet de ventilatie van de kruipruimte blokkeren. Ventilatie is nodig om de vloer ‘gezond’ te houden, en is zelfs verplicht voor kruipruimtes waar een gasleiding doorheen loopt.
- Leidingdoorvoeren van de kruipruimte naar de woonverdieping moeten worden afgedicht, bijvoorbeeld met glas- of steenwol, anders ontstaat tocht over de vloer en lekt warmte naar de kruipruimte.
- Isoleer ook de CV- of (warm)waterleidingen die zich in de kruipruimte bevinden.
Isolatie kruipruimte
- Ook het kruipluik moet worden geïsoleerd ter voorkoming van lekken van warmte.
- Isolatiemateriaal dat niet is vastgelijmd, maar gespijkerd of geniet, kan bij de sloop gemakkelijk worden losgemaakt en eventueel worden hergebruikt.
- Een houten vloer kan van onderaf worden geïsoleerd door de ruimte tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. Het is niet nodig de balken mee te isoleren; deze hebben van zichzelf een isolerende waarde.
- Bij een houten vloer wordt het isolatiemateriaal direct tegen de planken aangebracht of met een ruimte van 2 cm tussen de planken en het isolatiemateriaal. Dit laatste verhoogt de isolatiewaarde omdat de stilstaande lucht in de luchtkamers ook isoleert.
- Het isoleren van een stenen vloer aan de onderkant levert wel energiebesparing op maar geen warme voeten. Steen onttrekt meer warmte aan de voeten dan hout. Een stenen vloer bovenop isoleren voelt wel warm aan de voeten.
Een verbouwing is vaak een grote klus, die u slechts één of enkele malen in uw leven laat uitvoeren. U moet veel keuzes maken, vaak al vroeg in het verbouwproces. Op www.verbouwwijzer.nl vindt u per type verbouwing een compleet overzicht van alle keuzemogelijkheden, inclusief een korte toelichting. Er is heel veel informatie te krijgen over soorten isolatiemateriaal, de prijs, de terugverdientijd en de milieueffecten van het materiaal. Goede sites zijn: www.milieucentraal.nl en isolatie.startpagina.nl.