Header Image
Home / Bespaartips en Wetenswaardigheden / Hoe wordt het energielabel van je woning bepaald?

Hoe wordt het energielabel van je woning bepaald?

Als je een woning in Nederland bezit, dan heb je vast en zeker een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Dit is altijd goed om te weten, want als je een energiezuinig huis hebt dan ben je goed bezig voor het milieu en kun je extra kosten besparen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.

energielabel woning

Energielabel voor woningen

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van verscheidene factoren van een woning. De labels gaan van A tot G, waarbij A een erg zuinige woning betreft en G het helemaal niet zuinig. Ben jij niet op de hoogte van je energielabel? Je kun hier een energielabel voor je woning aanvragen. Zo ben jij goed op de hoogte van het energieverbruik in jouw woning.

Wat geeft een energielabel precies aan over je woning?

Aan de hand van een energielabel kun je zien hoe energiezuinig de woning is. Met dit gegeven kun je ook de energiekosten inschatten, waardoor het extra belangrijk is om dit te weten. Tegenwoordig zijn woningen die energiezuinig zijn erg geliefd, omdat dit een stuk duurzamer en goedkoper is. Het is sinds 2015 verplicht om een energielabel te hebben. Dit energielabel is is tien jaar geldig, en je kunt dit aanvragen via verschillende partijen.

Bepaling van het energielabel van de woning

Voordat het energielabel wordt uitgeschreven, kijkt een expert naar verschillende factoren in de woning. Ten eerste wordt er in het Kadaster gekeken naar de woninggegevens. Hier staat informatie in over het bouwjaar, de grootte van de woning en het type van de woning. Ook wordt gekeken naar de isolatie van de woning. Een woning kan namelijk op verschillende manieren worden geïsoleerd, denk hierbij aan dak-, muur-, of vloerisolatie. Ook zijn in veel woningen ramen niet voorzien van dubbel glas, en hier valt ook nog veel mee te winnen. Daarnaast is een woning ook energiezuinig als er bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of een biomassaketel aanwezig zijn. Informeer bij Huiskeur over de kosten van een energielabel voor je woning. Naast een energielabel ontvang je ook een energieprestatie adviesrapport, met daarin maatregelen om je woning energiezuiniger te maken.

Top