Header Image

Energielabel

Uw energielabel

Energielabel huis berekenen
Het Energielabel geeft voor allerlei huishoudelijke apparaten aan hoe energiezuinig het apparaat is. Sinds 1996 is het Energielabel verplicht voor veel elektrische apparaten en sinds 2001 voor personenauto’s en lichtbronnen. Ook lampen hebben nu een Energielabel. Sinds 2014 zijn eigenaren van woningen bij verkoop ook verplicht inzicht te kunnen geven in de energieklasse van het huis. In de toekomst zullen alle elektrische apparaten voorzien zijn van het Energielabel.

Het Energielabel is geen keurmerk, maar een etiket met gebruiksinformatie over het energiegebruik van een bepaald apparaat. Het label kent klassen voor efficiënt energiegebruik. Een machine in klasse A is het efficiëntst, en dus het zuinigst met energie. Klasse G is het minst efficiënt en gebruikt de meeste energie. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik.

Daarnaast vermeldt het label vaak, afhankelijk van de toepassing, informatie over de lichtopbrengst, levensduur, watergebruik en gebruikseigenschappen zoals de netto inhoud, waswerking, centrifugeverwerking en het geluidsniveau.

Direct energie besparen? Gebruik dan de energievergelijker:

Top