Wat kunt u jaarlijks besparen?
Dat energiebesparing kan leiden tot minder kosten moge duidelijk zijn, maar tikt het ook een beetje aan? Uiteraard hangt dat samen met de grootte van uw huishouden, de hoeveelheid van apparaten in uw huis en de leeftijd en het type van uw woning. Als u enigszins werk maakt van energiebesparing, kan uw voordeel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar, maar zonder veel moeite kunt u ook al tientallen euro’s besparen.
In het rapport ‘Energiebesparing in de bestaande bouw’ dat door Royal Haskoning in opdracht van de drie noordelijke Milieufederaties is geschreven in 2004, is berekend welke besparing in CO2 uitstoot bereikt kan worden met een aantal simpele (bouwtechnische) maatregelen. Daaruit blijkt al dat door in bestaande woningen een aantal maatregelen consequent door te voeren, de CO2 uitstoot van woningen met bijna 20% kan worden teruggebracht.
Maar wat betekent dat voor u als consument? Meestal betekent dat, dat ook de kosten van energie met ongeveer 1/5 deel kunnen worden teruggebracht, maar om zodanig te kunnen besparen zijn wel een paar investeringen nodig. Dubbele beglazing en zeker het duurdere HR++, verdient zich pas na een jaar of tien terug, maar u krijgt er wel direct een beter comfort door. Andere isolatiemaatregelen kunnen wat sneller worden terugverdiend. Het plaatsen van een spaarlamp verdient zich binnen het jaar terug het jaar daarop houdt u er geld aan over.
Op www.milieucentraal.nl kunt u vinden hoeveel de verschillende investeringen in uw woning kosten en op welke termijn u de kosten kunt terugverdienen.
Een gemiddeld huishouden kan honderden euro’s per jaar besparen op de energienota. Vaak kunt u al besparen met eenvoudige veranderingen of door anders om te gaan met zaken. Wilt u ook besparen? Lees dan de energie bespaartips en wetenswaardigheden in de volgende rubrieken:
Energie Bespaartips
- Afwassen
- Computers, printers en faxen
- Isolatie
- Koken
- Koelen en vriezen
- Sluipverbruik en stand-by-stand
- Verlichting
- Verwarmen
- Warm water
- Wassen, drogen en strijken
Een paar voorbeelden:
- Het consequent geheel uitschakelen (stekker eruit) van alle apparaten met stand-by functie, bespaart een gemiddeld huishouden meer dan 70 euro per jaar.
- Een waterbesparende douchekop scheelt u tussen de 20 en 40 euro per jaar (in water en gas).
- Een spaarlamp van 15 watt bespaart u, t.o.v een lamp van 60 watt, ongeveer 7,65 euro per jaar. De investering van ongeveer 7 euro, heeft u er dus binnen een jaar weer uit.
Wetenswaardigheden
De energietips van Piet Paulusma:
- Gebruik spaarlampen en een waterbesparende douchekop.
- Isoleer het dak, de vloer en de muren van je huis en plaats dubbelglas.
- Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten voor de energiezuinige variant.
- Neem groene stroom – vergelijk groene energieaanbieders.
- Ga op de fiets naar het werk, als dat kan natuurlijk.
- Rij met een zuinige auto of in ieder geval rij zuinig (het nieuwe rijden).
- et apparaten uit (en niet op stand-by) als je ze een langere tijd niet gebruikt. Dat is niet alleen energie zuiniger, maar ook veiliger.
Wist u dat…
- u fors op de gasrekening kunt besparen door uw ramen met enkel glas in de hele woning te vervangen door isolerend dubbel glas. U bespaart dan gemiddeld 320 tot 480 m3 gas per jaar. Dat is 163 tot 245 euro per jaar!
- u met gevelisolatie gemiddeld per jaar 275 m3 gas kunt besparen. Bij een gasprijs van 0,33 cent per m3 bespaart u op jaarbasis ruim 90 euro.
- u ook door het isoleren van uw dak of zoldervloer veel kunt besparen. Het isoleren van een schuindak van een onverwarmde zolder levert een gemiddelde aardgasbesparing van 300 m3. Dat kan oplopen tot zo’n 153 euro per jaar. Voor een verwarmde zolder is dit ruim het dubbele.